Ετικέτες

εσωτερικός διάλογος (129) ψυχική υγεία (83) ευαισθητοποίηση (50) πρόληψη (43) υγεία (41) ΕΚΨ&ΨΥ (38) εθελοντισμός (34) κοινές δράσεις (31) νέα (27) άρθρα (23) αιμοδοσία (21) πρόγραμμα ευαισθητοποίησης (20) Κέντρο Ημέρας (19) σχολεία (18) εφηβεία (17) ευπαθείς ομάδες (16) διάλογος (15) οικονομική κρίση (14) ΚΕΔΜΟΠ (11) δότες μυελού των οστών (11) παιδική ηλικία (10) απόψεις (9) ευχές (9) ενδοσχολική βία (8) εξαρτήσεις (8) θέσεις εργασίας (8) ΚΜΨΥ (6) Κοι.Σ.Π.Ε. (6) αλληλοβοήθεια (6) δήμος (6) εθισμός (6) εργασία (6) οικογένεια (6) προσφορά (6) Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (5) έφηβοι (5) αλληλεγγύη (5) παζάρι (5) ΑμεΑ (4) Κοινωνική Εργασία (4) διαμαρτυρία (4) δικαιώματα ψυχικά ασθενών (4) προσχολική ηλικία (4) υποστήριξη (4) ψύχωση (4) Ειδικό Σχολείο (3) Μ.Ψ.Α (3) Π.Η. Ψυχικής Υγείας (3) αναπτυξιακά προβλήματα (3) ενδοοικογενειακή βία (3) ευάλωτες ομάδες (3) κοινωνικό παντοπωλείο (3) λογοθεραπεία (3) ομάδες γονέων (3) ομάδες ευασθητοποίησης (3) ομάδες εφήβων (3) σεμινάρια (3) στρες (3) σύστημα υγείας (3) DSH - PC (2) student voice (2) Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (2) ΕΕΕΕΚ (2) Ψυχιατρική μεταρρύθμιση (2) άγχος (2) βία (2) γυναίκα (2) δράσεις εκτός Φωκίδας (2) κακοποίηση (2) κατάθλιψη (2) πολιτισμός (2) τέχνη (2) Best Buddies Greece (1) Erasmus+ (1) Δ.Α.Φ. (1) Δίκτυο Φορέων Ψυχικής Υγείας (1) Δίκτυο κατα της Βίας στο Σχολείο (1) Κοινωνικό Σχολείο (1) Π.Ε. Φωκίδας (1) Πριγκίπισσα Χριστίνη (1) Ρομά (1) άποροι (1) δενδροφύτευση (1) διακιώματα παιδιού (1) διαφορετικότητα (1) δικαιώματα παιδιού (1) κοινωνική αναπαράσταση (1) κοινωνικός αποκλεισμός (1) νόμος 3500/2006 (1) ομάδα εργασίας (1) προκαταλήψεις (1) πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα (1) πρόσφυγες (1)

26 Ιουνίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ E.K.A - 26η ΙΟΥΝΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ

Η 26η Ιουνίου, «Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών», θα κάνει φέτος την σοβαρή ή ανάλαφρη, επίσημη ή «εναλλακτική» βόλτα της απ’ τα κοινωνικά, ψυχικά και πνευματικά συντρίμμια, που σκορπίζουν στην χώρα οι πολιτικές των μνημονίων.
Θα μηρυκασθούν τα ποσοστά ανεργίας, τα «ρεκόρ 50ετίας» στις αυτοκτονίες και στις «καταθλίψεις». Θα ζητηθεί η απόδοση ιδιαίτερης προσοχής στις «επικίνδυνες νέες ουσίες», στις «νέες εξαρτήσεις», στα «ναρκωτικά της κρίσης». Κάποιοι θα μουρμουρίσουν ακόμα και για την υποχρηματοδότηση των δομών αντιμετώπισης της εξάρτησης, πριν αρχίσουν οι μουσικές και τα εορταστικά «δρώμενα». Και στο τέλος, θα καταγραφούν νούμερα: Τόσοι συμμετείχαν στην τάδε εκδήλωση, τόσα φυλλάδια δομών μοιράστηκαν, τόσα μπλουζάκια ζωγραφίστηκαν με μηνύματα αντιναρκωτικά.
Οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσής μας, προχωράμε σε 24ωρη απεργία στις 26 Ιουνίου, κατ’ ευφημισμό «Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών». Στις 25 Ιουνίου, ώρα 12μ, θα παραχωρήσουμε συνέντευξη τύπου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας.
Προχωράμε στην κίνηση αυτή, πιστοί στην φιλοσοφία της Πρόληψης, που προσβλέπει στην εκπαίδευση και έγκυρη ενημέρωση της δοκιμαζόμενης κοινωνίας για το πρόβλημα της εξάρτησης. Η απουσία μας απ’ τα «πανηγύρια» της 26ης Ιούνη είναι ελάχιστο καθήκον μπρος στο σύμπαν των προσωπικών αγωνιών, το ξεθεμέλιωμα της κοινωνίας και την ακραία υποβάθμιση των υπηρεσιών μας.
Είμαστε παρούσες και παρόντες κάθε μέρα, εκεί που «παίζεται το παιχνίδι», σε συνθήκες πραγματικές, ιδιαίτερα σκληρές. Αγγίζουμε στον ανθρώπινο πόνο αλλά και την ελπίδα και την αποφασιστικότητα, φτιάχνοντας σχέσεις με νέους και ενήλικες. Βιώνουμε τις αλλαγές, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι τα πράγματα μπορούν να προχωρούν προς το καλύτερο, προς την μεριά των ανθρώπων και της κοινωνίας τους. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε, παλεύοντας ενάντια στην υποκρισία και τις ευκολίες.    
Όσες και όσοι θέλουν να έχουν εικόνα για το πραγματικό, καθημερινό έργο των Κέντρων Πρόληψης, μπορούν στο διαδίκτυο να βρουν την πρόσφατη Ετήσια Έκθεση του ΕΚΤΕΠΝ (δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2013) με στοιχεία για το έτος 2011.
Δεν θα κάνουμε την νύχτα «Ημέρα». Θα φωτίζουμε, όσο μπορούμε απ’ το μετερίζι μας, τα πηχτά σκοτάδια που επιβάλλουν τα μνημόνια, θα διαρρηγνύουμε το «μαύρο» σήμα στις ζωές μας.

Το Δ.Σ. του Σωματείου

Ψυχική Υγεία και Εξαρτήσεις

Η ψυχική υγεία ορίζεται όχι απλώς ως η απουσία ψυχικής νόσου, αλλά ως κατάσταση του ατόμου που μπορεί να εργάζεται να διασκεδάζει και να σχετίζεται με τους άλλους λαμβάνοντας ικανοποιήσεις από τις βασικές αυτές πτυχές της δραστηριότητας του. Επομένως ο καθένας από εμάς μπορεί να μην "πάσχει" ψυχικά, αλλά ταυτόχρονα να μην νοιώθει ψυχικά υγιής.
Πολλοί είναι οι λόγοι για να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μας, δυσκολίες στις σχέσεις και τη δουλειά, περιβαλλοντικές και κοινωνικές πιέσεις.
Ενα συχνό πρόβλημα στις κοινωνίες μας, που συνήθως δεν εκλαμβάνεται ως πρόβλημα ψυχικής υγείας, αλλά ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους και παρεμβαίνει δυσμενώς στην καθημερινή λειτουργικότητα τους είναι αυτό των εξαρτήσεων.
Οι εξαρτήσεις αφορούν συνήθως: 1. Ουσίες ( τις λεγόμενες ψυχοδραστικές, ουσίες δηλαδή που επιδρούν στο νευρικό σύστημα και μέσω αυτού, στη συναισθηματική μας κατάσταση, τη σκέψη, τον ύπνο, τη συμπεριφορά μας). Τέτοιες ουσίες είναι τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, κάποια φάρμακα (ψυχιατρικά, αλλά όχι μόνο), η καφεϊνη, κ.α,
2. Καταστάσεις όπως ο τζόγος, η ενασχόληση με το διαδίκτυο,
3. Σχέσεις. Υπάρχουν άνθρωποι με εξαρτητική προσωπικότητα οι οποίοι δεν μπορούν να πάρουν αποφάσεις χωρίς καθοδήγηση, νοιώθουν πολύ άσχημα όταν είναι μόνοι, ξεκινούν αμέσως μια άλλη σχέση μόλις τελειώσει μια προηγούμενη.
Για να μπορεί να οριστεί εάν κάποιος είναι εξαρτημένος, το άτομο αυτό πρέπει να πληροί κάποια κριτήρια που έχουν οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Οι ακόλουθες είναι καταστάσεις που χαρακτηρίζουν την εξάρτηση. Για να θεωρηθεί κάποιος εξαρτημένος, λοιπόν, αρκεί να παρουσιάζει μόνο κάποια από τα ακόλουθα:
· Ανοχή: οι ίδιες δόσεις της ουσίας ή της συμπεριφοράς μετά από λίγο δεν φέρνουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα
· Ψυχολογική εξάρτηση (επιθυμία η για την ουσία ή την κατάσταση, που ποικίλει από πολύ μικρή μέχρι πολύ έντονη)
· Συμπτώματα στερητικού συνδρόμου (χαρακτηριστικά για την ουσία σωματικά συμπτώματα  μόλις σταματήσει τη χρήση ή μειωθεί πολύ η δόση)
· Χρήση της ουσίας ή υιοθέτηση συγκεκριμένης συμπεριφοράς για τον περιορισμό των στερητικών συμπτωμάτων
· Αποτυχημένες προσπάθειες για να ελέγξει τη χρήση ή τη συμπεριφορά.
· Σπατάλη χρόνου τόσο για την χρήση (ουσιών) ή την επανάληψη της συμπεριφοράς στην οποία είναι εθισμένος όσο και κατά την διαδικασία ανάρρωσης.
· Καταστροφικές συνέπειες εξαιτίας της χρήσης τόσο στους ίδιους τους εθισμένους όσο και στους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους (προβλήματα στη δουλειά ή το σχολείο, συγκρούσεις με τους ανθρώπους που βρίσκονται στο κοντινό περιβάλλον, αφιέρωση λιγότερου χρόνου για χόμπι, ασθένειες κ.λ.π)
· Χρήση ουσιών πιο συχνή και σε μεγαλύτερες δόσεις απ' ότι σχεδιάζεται.
· Εξακολούθηση της χρήσης ακόμα κι αν το άτομο γνωρίζει ότι αυτό είναι καταστροφικό για τον εαυτό του.
Συχνά οι εξαρτήσεις, δεν εμφανίζονται μόνες τους, αλλά προκαλούν ή βγάζουν στην επιφάνεια και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, ψυχώσεις. Μιλάμε τότε  για διπλή διάγνωση. Εχουμε δηλαδή δύο προβλήματα που χρειάζονται φροντίδα: την εξάρτηση και το συνοδό ψυχιατρικό πρόβλημα.
Οι εξαρτήσεις μπορούν να εμφανιστούν σε όλα τα φύλα, σε όλα τα κοινωνικά - οικονομικά στρώματα, σε όλες τις χώρες και σε όλα τα ηλικιακά φάσματα.
Η εξάρτηση είναι μια έννοια παρεξηγημένη. Δεν είναι καταρχήν παθολογική. Ολοι μας, από την παιδική ηλικία, πρέπει να εξαρτηθούμε από τους άλλους, να νιώσουμε δηλαδή την αγάπη τους, την αίσθηση ότι τους έχουμε ανάγκη για να προχωρήσουμε και να πάρουμε ικανοποιήσεις, να νοιώθουμε ότι οι άλλοι ανταποκρίνονται στο κάλεσμα μας και μας χρειάζονται και αυτοί. Οσοι άνθρωποι βιώνουν υγιείς εξαρτήσεις δεν αναπτύσσουν προβλήματα παθολογικής εξάρτησης όπως αυτά που αναφέραμε παραπάνω.
Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι: οι εξαρτήσεις, ξεκινούν από ευαλοτότητα της προσωπικότητας, κοινωνικοί παράγοντες διαμορφώνουν τη μορφή της εξάρτησης, αποτελούν σοβαρό πρόβλημα ψυχικής υγείας, καθώς διαταράσσουν πολλές πτυχές της ζωής του ατόμου, συχνά απειλούν και τη σωματική υγεία και τέλος χρήζουν εξειδικευμένης φροντίδας.
Οι υπηρεσίες που παρέχονται από τις μονάδες της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας στην Φωκίδα καλύπτουν διπλές διαγνώσεις. Παράλληλα κάθε πολίτης του νομού Φωκίδας μπορεί ακόμα να απευθυνθεί άμεσα στο Δίκτυο «Ακεσώ» για να ενημερωθεί σχετικά με τις εξειδικευμένες υπηρεσίες που υπάρχουν στο Νομό και να παραπεμφθεί το αίτημά του αναλόγως.
Μ. Λαζαρίδου, Ψυχίατρος
Επιστημονική Διευθύντρια Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (ΕΚΨ&ΨΥ)



13 Ιουνίου 2013

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΨ&ΨΥ - ΔΟΜΗ ΦΩΚΙΔΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ

Η καθημερινότητα είναι δύσκολη, απαιτητική σε πολλούς από εμάς, αδιέξοδη, ας ευχόμαστε, σε λιγότερους από εμάς. Έρχεται κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα που αναρωτιόμαστε πόσο θα αντέξουμε αυτή την κρίση που αγγίζει πολλές πτυχές της ζωής μας.
Όμως είναι νόμος της φύσης: τίποτα δεν είναι στατικό, όλα είναι δυναμικά και το κακό θα φέρει το καλό, το αδιέξοδο θα φέρει την αισιοδοξία, η κρίση θα φέρει τη λύση. Φτάνει να το αντέξουμε.
Ας αναζητήσουμε τις αντοχές μας μέσα μας κι έξω μας.
Έξω μας με το να πούμε μια καλή κουβέντα στο γείτονα, με το να πούμε μια καλημέρα στο δρόμο, με το να μιλήσουμε με τους φίλους, τους συνεργάτες, να μοιραστούμε τα συναισθήματά μας στην οικογένειά μας. Όσοι δουλεύουν σε δημόσια πόστα, μην  αφήνουν τη γραφειοκρατία να τους καθοδηγεί.
Μέσα μας, να ψάξουμε τα αποθέματά μας, ν’ ακουμπήσουμε σε αυτά και να βρούμε τις δημιουργικές διεξόδους.
Οι εργαζόμενοι της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, με την τοπική κοινωνία, με τους άλλους φορείς, με το Δίκτυο «Ακεσώ», με το Σώμα Εθελοντών, είναι εδώ να σας προσφέρουν αυτή τη βοήθεια, αυτή τη στιγμή που τη χρειάζεστε.
Ας μην αφήσουμε την ελπίδα να φύγει μακριά μας.

Οι εργαζόμενοι της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας
(Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ν. Φωκίδας, Οικοτροφείο, Προστατευμένα Διαμερίσματα, Κέντρο Ημέρας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, Κοι.Σ.Π.Ε)

11 Ιουνίου 2013

Ομάδα εργασίας για εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο της ημερίδας "Η επικοινωνία ως αντίδοτο στην σχολική βία"

Μετά το πέρας των εργασιών της ημερίδας "Η επικοινωνία ως αντίδοτο στην σχολική βία", που θα υλοποιηθεί την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013, θα πραγματοποιηθεί Ομάδα Εργασίας (Workshop) για εκπαιδευτικούς με θέμα: «Κατανοώντας την εμπειρία του stress στην καθημερινότητα του σχολείου. Αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης του άγχους», από τον Γιάννη Σύρο, Ψυχίατρο Παιδιών και Εφήβων του Κέντρου Ημέρας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων & της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ν. Φωκίδας 
 ώρες: 14.30 – 16.30

Εισαγωγικό κείμενο:

"Ασκώντας ένα υψηλών απαιτήσεων επάγγελμα, ο εκπαιδευτικός συχνά βιώνει έντονο άγχος και ανασφάλεια, στοιχεία που τον οδηγούν σε αρνητικές σκέψεις, χαμηλή αυτοεκτίμηση και ενίοτε προβληματική αλληλεπίδραση με τους μαθητές του.

Το άγχος είναι συναίσθημα θετικό, χρήσιμο και παραγωγικό, όταν είναι μέτριας έντασης και διάρκειας και αποτελεί ανταπόκριση σε μια κατάσταση όπου απαιτείται να ενεργοποιηθούμε. Όμως, συχνά, το άγχος γίνεται αντιπαραγωγικό όταν είναι μεγάλης έντασης, διάχυτο, και δεν αποτελεί ανταπόκριση σε συγκεκριμένες και επικίνδυνες δυσκολίες. Κατά συνέπεια, η επαγγελματική εξουθένωση (burn out) θεωρείται ως μια μορφή παρατεταμένου επαγγελματικού stress, ως ψυχολογικό σύνδρομο, το οποίο ο εκπαιδευτικός μπορεί να βιώσει ως απάντηση στα διαρκή στρεσογόνα ερεθίσματα.
Στην ομάδα εργασίας, θα έχουμε τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε στις αιτίες εκείνες που μας επιφέρουν stress, στο να μιλήσουμε τόσο επιστημονικά, όσο και βιωματικά, για τις εμπειρίες άγχους που συχνά μας διακατέχουν στην καθημερινότητα του σχολείου, καθώς και να εξετάσουμε πρακτικούς τρόπους αντιμετώπισής του."


Όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 2265023222 ώρες 9.00 - 16.00.

Το πρόγραμμα και η αφίσα της ημερίδας:





4 Ιουνίου 2013

Δελτίο Τύπου - Κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον τομέα της Ψυχικής Υγείας

Η Δομή Φωκίδας της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας καλεί ΟΛΟΥΣ την Πέμπτη 6/6/2013, ΜΑΖΙ ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΟΙ, ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ, ώρα 10:00 π.μ. στο Υπουργείο Υγείας για να σώσουμε έστω και την ύστατη τιμή το Ψυχαργώς.

Στο Νομό Φωκίδας υπηρεσίες πρότυπες πάνω από 30 χρόνια, κινδυνεύουν να καταρρεύσουν και μαζί με αυτές να σταματήσουν να έχουν περίθαλψη 420  άτομα της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ν. Φωκίδας,  μεταξύ των οποίων 100 παιδιά και 34 ασθενείς στις στεγαστικές δομές και παράλληλα να χαθούν 45 θέσεις εργασίας.

Τα χρέη έχουν ξεπεράσει στο σύνολο των μονάδων ψυχικής υγείας, τα 52 εκατ. ευρώ και τα χρήματα του ΕΣΠΑ που θα δίναν μια σημαντική υποστήριξη στις μονάδες μάλλον χάνονται λόγω μη τήρησης του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος από την Υφυπουργό και το Υπουργείο όλο. Δεν έχουμε άλλες ελπίδες, τα χειρότερα ήρθαν. Πρέπει μαζικά αυτή την φορά μαζί με τους εξυπηρετούμενους μας,  τους συγγενείς και φίλους τους, και την τοπική κοινωνία να διαμαρτυρηθούμε γιατί το Υπουργείο Υγείας αφήνει την ψυχική υγεία να καταρρεύσει. Μπορεί αλλά δεν θέλει να σώσει τις 216 μονάδες και τις 3000 θέσεις εργασίας.

Εφόσον επιθυμείτε να συμμετάσχετε στην διαμαρτυρία μας, δηλώστε συμμετοχή μέχρι Τετάρτη 5/6 και ώρα 14.00 μ.μ, στο τηλέφωνο 22650-22924.  Θα διατεθεί πούλμαν για τη μεταφορά.


Σας ευχαριστούμε για την στήριξη σας.
Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας - Δομή Φωκίδας

3 Ιουνίου 2013

Ημερίδα «Η επικοινωνία ως αντίδοτο στη σχολική βία» - Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Άμφισσας


Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ν. Φωκίδας της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας σε συνεργασία με το  Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ), το Κέντρο Πρόληψης Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Φωκίδας, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Φωκίδας, το Δίκτυο Συνεργαζόμενων Φορέων για την Υγεία «Ακεσώ» και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Άμφισσας, πρόκειται να πραγματοποιήσει ημερίδα για εκπαιδευτικούς, γονείς και εφήβους με τίτλο «Η επικοινωνία ως αντίδοτο στη σχολική βία».
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013 και ώρα 10.00 – 14.00 στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ν. Φωκίδας, στο πλαίσιο του προγράμματος ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σε θέματα ψυχικής υγείας (ΕΣΠΑ 2012-13), σκοπός του οποίου είναι η αλλαγή της στάσης της κοινότητας απέναντι στην ψυχική νόσο και η προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης, η προαγωγή της ψυχικής υγείας του πληθυσμού, η πρόληψη των ψυχικών διαταραχών, καθώς και η ψυχοκοινωνική επανένταξη των ψυχικά ασθενών στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που επιτελείται στη χώρα.
Σκοπός της συγκεκριμένης ημερίδας είναι μέσα από τη διεξαγωγή βιωματικών εργαστηρίων με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους εφήβους να τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία μιας καλής και δημιουργικής επικοινωνίας ως αντίδοτο ενάντια στη βία και το σχολικό εκφοβισμό.
Η σχολική κοινότητα το τελευταίο διάστημα, και λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης που περνά η χώρα μας, είναι αποδέκτης πλήθους παραγόντων που καθορίζουν τη ταυτότητα της και τη συνδέουν με τη κοινωνική πραγματικότητα, μια πραγματικότητα που είναι σκληρή, δύσκολη και αρκετά βίαιη. Απόρροια όλου αυτού είναι οι άνθρωποι να απομακρύνονται, οι κοινωνικοί δεσμοί να χαλαρώνουν και η επικοινωνία να καταστρέφεται. Φαινόμενα όπως η βία και ο σχολικός εκφοβισμός γίνονται έντονα. Για την αντιμετώπιση τους όμως απαιτείται μια προσέγγιση που θα εξασφαλίζει όχι μόνο τη συμπτωματική αντιμετώπιση τους, αλλά θα αναζητά τα αίτια πίσω από τα συμπτώματα.
Με τη συμμετοχή σας στην Ημερίδα θα συμβάλλετε σημαντικά προκειμένου να ΥΨΩΣΟΥΜΕ ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ ΑΣΠΊΔΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ.
Για δηλώσεις συμμετοχής  αποστείλετε το παρακάτω Δελτίο Συμμετοχής που θα βρείτε έως την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013 μέσω e-mail ή fax στην οργανωτική επιτροπή της ημερίδας:  Fax.: 2265022600, E-mail: omadaergou.fok@gmail.com.


Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 2265022924 και 2265023222, email: omadaergou.fok@gmail.com
Πληροφορίες για την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.ekpse.gr