Ετικέτες

εσωτερικός διάλογος (129) ψυχική υγεία (83) ευαισθητοποίηση (50) πρόληψη (43) υγεία (41) ΕΚΨ&ΨΥ (38) εθελοντισμός (34) κοινές δράσεις (31) νέα (27) άρθρα (23) αιμοδοσία (21) πρόγραμμα ευαισθητοποίησης (20) Κέντρο Ημέρας (19) σχολεία (18) εφηβεία (17) ευπαθείς ομάδες (16) διάλογος (15) οικονομική κρίση (14) ΚΕΔΜΟΠ (11) δότες μυελού των οστών (11) παιδική ηλικία (10) απόψεις (9) ευχές (9) ενδοσχολική βία (8) εξαρτήσεις (8) θέσεις εργασίας (8) ΚΜΨΥ (6) Κοι.Σ.Π.Ε. (6) αλληλοβοήθεια (6) δήμος (6) εθισμός (6) εργασία (6) οικογένεια (6) προσφορά (6) Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (5) έφηβοι (5) αλληλεγγύη (5) παζάρι (5) ΑμεΑ (4) Κοινωνική Εργασία (4) διαμαρτυρία (4) δικαιώματα ψυχικά ασθενών (4) προσχολική ηλικία (4) υποστήριξη (4) ψύχωση (4) Ειδικό Σχολείο (3) Μ.Ψ.Α (3) Π.Η. Ψυχικής Υγείας (3) αναπτυξιακά προβλήματα (3) ενδοοικογενειακή βία (3) ευάλωτες ομάδες (3) κοινωνικό παντοπωλείο (3) λογοθεραπεία (3) ομάδες γονέων (3) ομάδες ευασθητοποίησης (3) ομάδες εφήβων (3) σεμινάρια (3) στρες (3) σύστημα υγείας (3) DSH - PC (2) student voice (2) Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (2) ΕΕΕΕΚ (2) Ψυχιατρική μεταρρύθμιση (2) άγχος (2) βία (2) γυναίκα (2) δράσεις εκτός Φωκίδας (2) κακοποίηση (2) κατάθλιψη (2) πολιτισμός (2) τέχνη (2) Best Buddies Greece (1) Erasmus+ (1) Δ.Α.Φ. (1) Δίκτυο Φορέων Ψυχικής Υγείας (1) Δίκτυο κατα της Βίας στο Σχολείο (1) Κοινωνικό Σχολείο (1) Π.Ε. Φωκίδας (1) Πριγκίπισσα Χριστίνη (1) Ρομά (1) άποροι (1) δενδροφύτευση (1) διακιώματα παιδιού (1) διαφορετικότητα (1) δικαιώματα παιδιού (1) κοινωνική αναπαράσταση (1) κοινωνικός αποκλεισμός (1) νόμος 3500/2006 (1) ομάδα εργασίας (1) προκαταλήψεις (1) πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα (1) πρόσφυγες (1)

31 Οκτωβρίου 2013

Καμπάνια πρόληψης της αυτοκτονίας - Συνάντηση φορέων, συλλόγων, εθελοντών την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013 στις 18.30 στην αίθουσα συμβουλίου Δήμου Δελφών

Η αυτοκτονία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που μας αφορά όλους. Δεν είναι μια τυχαία ή χωρίς νόημα πράξη. Ο άνθρωπος που προσπαθεί να αυτοκτονήσει νιώθει απελπισμένος,  «παγιδευμένος» σε προσωπικά, οικογενειακά και άλλα προβλήματα, τα οποία αισθάνεται ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Η αυτοκτονία εκφράζει την επιθυμία του να ξεφύγει από μια ζωή που του είναι δυσβάσταχτη.
Η αυτοκτονία δεν είναι μια σπάνια κατάσταση.  Αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα που παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.  Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (www.who.int), τα τελευταία 45 χρόνια οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν σε όλο τον κόσμο κατά 60%. Όσον αφορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το 2011 πραγματοποιήθηκαν 477 αυτοκτονίες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό αυτοκτονιών που έχει καταγραφεί στη χώρα τα τελευταία 50 χρόνια (από την έναρξη επίσημων καταγραφών, πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).
Τον τελευταίο χρόνο ήρθαμε αντιμέτωποι και στις κοινότητές μας με αυτή την κατάσταση. Δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι, παρά μόνο να σταθούμε στο πλευρό των συνανθρώπων μας που το έχουν ανάγκη.
Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας στην Φωκίδα ξεκινάει μια τέτοια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλων σχετικά με το θέμα της αυτοκτονίας και σε συνεργασία με το Δίκτυο Συνεργαζόμενων Φορέων για την Υγεία «Ακεσώ» καλεί όλους όσους μπορούν να γίνουν αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια.
Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013 προτείνεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση φορέων, συλλόγων, εθελοντών με σκοπό να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ο καθένας μας να βοηθήσει τον πολίτη του νομού μας που έχει ανάγκη. Η συνάντηση θα γίνει στις 18:30 στην αίθουσα συμβουλίου του Δήμου Δελφών στην Άμφισσα. 
Δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως το κόστος της αυτοκτονίας και γενικά της αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς είναι τεράστιο. Εκτός από την απώλεια ανθρώπινων ζωών, υπάρχουν σημαντικές ψυχολογικές επιπτώσεις για την οικογένεια και τους φίλους, αλλά και επιπτώσεις για την κοινωνία. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., κάθε αυτοκτονία έχει άμεσο αντίκτυπο σε τουλάχιστον 6 ανθρώπους (φίλους ή συγγενείς του αυτόχειρα). Αν αυτή συμβεί σε δημόσιο χώρο (π.χ. σχολείο, εργασιακό περιβάλλον), τότε επηρεάζονται δεκάδες ή και εκατοντάδες άνθρωποι.

10 Οκτωβρίου 2013

Ημερίδα «Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την άνοια: μια νέα προτεραιότητα», Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013, Αίθουσα Κέντρου ημέρας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας καθιέρωσαν τη 10η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.
Το θέμα του φετινού εορτασμού αφορά την ψυχική υγεία των ηλικιωμένων.
 
Σε μια εποχή βαθύτατης οικονομικής κρίσης, με την ψυχική υγεία να κλονίζεται, τις αυτοκτονίες να αυξάνονται με απίστευτους ρυθμούς και τους ανθρώπους να έχουν ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης όσο ποτέ άλλοτε, οι ειδικοί κάνουν λόγο για μία παγκόσμια επιδημία ψυχικών διαταραχών, επικαλούμενοι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.  
Οι ψυχικές διαταραχές των ηλικιωμένων οφείλονται σε ψυχοκοινωνικούς, οργανικούς, βιοχημικούς και συναισθηματικούς παράγοντες που επέρχονται με το γήρας και εκδηλώνονται με τη μορφή άτυπων ή τυπικών ψυχιατρικών παθήσεων καθ΄ όλη τη διάρκεια του γήρατος.
Οι κυριότερες ψυχικές διαταραχές των ηλικιωμένων σχετίζονται με τις διαταραχές συναισθήματος με εξέχουσα τη κατάθλιψη και τα Οργανικά Ψυχοσύνδρομα – Οργανικές Ψυχώσεις με την γεροντική άνοια και τη νόσο Alzheimer να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη νοσηρότητα.* 
Με αφορμή αυτή τη μέρα η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ν. Φωκίδας της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων πρόκειται να υλοποιήσουν ημερίδα με τίτλο «Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την άνοια: μια νέα προτεραιότητα», στο πλαίσιο του προγράμματος Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης σε θέματα ψυχικής υγείας Φωκίδας, Φθιώτιδας και Κυκλάδων (ΕΣΠΑ 2007-13).
Στην ημερίδα συμμετέχουν επίσης, τα Θεραπευτήρια Χρόνιων Παθήσεων Άμφισσας και Ιτέας, καθώς και τα Κ.Α.Π.Η. Δήμου Δελφών. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013, στην αίθουσα του Κέντρου ημέρας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, ώρα προσέλευσης 18.00.
Η άνοια αποτελεί ένα καθημερινό πρόβλημα για χιλιάδες ασθενείς με σημαντικές επιπτώσεις στους ίδιους, τους φροντιστές τους αλλά και το σύστημα υγείας. Στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση  του πληθυσμού για το θέμα της άνοιας των επιπτώσεων που αυτή έχει στους ασθενείς, τους φροντιστές τους αλλά και την ευρύτερη οικογένεια. Παράλληλα στόχος είναι η παρουσίαση πρακτικών που θα βοηθήσουν τόσο τους ασθενείς αλλά και όσους εμπλέκονται στην φροντίδα τους. 
Γενικός σκοπός του προγράμματος ευαισθητοποίησης είναι η αλλαγή της στάσης της κοινότητας απέναντι στην ψυχική νόσο και την προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης, την προαγωγή της ψυχικής υγείας του πληθυσμού και την πρόληψη των ψυχικών διαταραχών, καθώς και την ψυχοκοινωνική επανένταξη των ψυχικά ασθενών στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που επιτελείται στη χώρα.


Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης στους συμμετέχοντες. 
Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2265022924
email: omadaergou.fok@gmail.com
Περισσότερες πληροφορίες για την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.ekpse.gr


*(http://medlabgr.blogspot.gr)

9 Οκτωβρίου 2013

«Ο Μελισσοκόμος των Αγγέλων», Έκθεση Ζωγραφικής του Οδυσσέα Άννινου, εμπνευσμένη από τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Το Δίκτυο Συνεργαζόμενων Φορέων για την Υγεία "Ακεσώ" μαζί με το Δήμο Δελφών, την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας και τον Κοι.Σ.Π.Ε. «Γιάννης Βολίκας», έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στα εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής του Οδυσσέα Άννινου, η οποία είναι εμπνευσμένη από τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου και φέρει τον τίτλο «Ο Μελισσοκόμος των Αγγέλων».
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στο Τουλασίδι, στη συνοικία της Χάρμαινας στην Άμφισσα, την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 20.00, όπου θα είναι και η επίσημη έναρξη της έκθεσης.
Στα εγκαίνια θα παρευρεθεί ο κ. Τάκης Κατσέλης, ο οποίος διατέλεσε βοηθός του Θ. Αγγελόπουλου στα γυρίσματα του Θίασου, καθώς και η σύζυγος και η κόρη του Θ. Αγγελόπουλου.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 12 Οκτωβρίου και οι ώρες λειτουργίας της θα είναι 10:00 – 13:00 και 18:00 – 21:00.