Ετικέτες

εσωτερικός διάλογος (129) ψυχική υγεία (83) ευαισθητοποίηση (50) πρόληψη (43) υγεία (41) ΕΚΨ&ΨΥ (38) εθελοντισμός (34) κοινές δράσεις (31) νέα (27) άρθρα (23) αιμοδοσία (21) πρόγραμμα ευαισθητοποίησης (20) Κέντρο Ημέρας (19) σχολεία (18) εφηβεία (17) ευπαθείς ομάδες (16) διάλογος (15) οικονομική κρίση (14) ΚΕΔΜΟΠ (11) δότες μυελού των οστών (11) παιδική ηλικία (10) απόψεις (9) ευχές (9) ενδοσχολική βία (8) εξαρτήσεις (8) θέσεις εργασίας (8) ΚΜΨΥ (6) Κοι.Σ.Π.Ε. (6) αλληλοβοήθεια (6) δήμος (6) εθισμός (6) εργασία (6) οικογένεια (6) προσφορά (6) Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (5) έφηβοι (5) αλληλεγγύη (5) παζάρι (5) ΑμεΑ (4) Κοινωνική Εργασία (4) διαμαρτυρία (4) δικαιώματα ψυχικά ασθενών (4) προσχολική ηλικία (4) υποστήριξη (4) ψύχωση (4) Ειδικό Σχολείο (3) Μ.Ψ.Α (3) Π.Η. Ψυχικής Υγείας (3) αναπτυξιακά προβλήματα (3) ενδοοικογενειακή βία (3) ευάλωτες ομάδες (3) κοινωνικό παντοπωλείο (3) λογοθεραπεία (3) ομάδες γονέων (3) ομάδες ευασθητοποίησης (3) ομάδες εφήβων (3) σεμινάρια (3) στρες (3) σύστημα υγείας (3) DSH - PC (2) student voice (2) Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (2) ΕΕΕΕΚ (2) Ψυχιατρική μεταρρύθμιση (2) άγχος (2) βία (2) γυναίκα (2) δράσεις εκτός Φωκίδας (2) κακοποίηση (2) κατάθλιψη (2) πολιτισμός (2) τέχνη (2) Best Buddies Greece (1) Erasmus+ (1) Δ.Α.Φ. (1) Δίκτυο Φορέων Ψυχικής Υγείας (1) Δίκτυο κατα της Βίας στο Σχολείο (1) Κοινωνικό Σχολείο (1) Π.Ε. Φωκίδας (1) Πριγκίπισσα Χριστίνη (1) Ρομά (1) άποροι (1) δενδροφύτευση (1) διακιώματα παιδιού (1) διαφορετικότητα (1) δικαιώματα παιδιού (1) κοινωνική αναπαράσταση (1) κοινωνικός αποκλεισμός (1) νόμος 3500/2006 (1) ομάδα εργασίας (1) προκαταλήψεις (1) πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα (1) πρόσφυγες (1)

30 Απριλίου 2015

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ «ΣΚΕΨΟΥ ΑΛΛΙΩΣ - ΣΚΕΨΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ» - Ευχαριστήριο Δελτίο Τύπου


Το Δίκτυο Συνεργαζόμενων Φορέων για την Υγεία «Ακεσώ» της ΕΚΨ&ΨΥ Ν. Φωκίδας ευχαριστεί θερμά το Δήμο Δελφών και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο, κ. Αθανάσιο Παναγιωτόπουλο, την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας, τους συλλόγους και τους φορείς (Αθλητικός Σύλλογος Ιτέας, Κινηματογραφική Λέσχη Άμφισσας, Κοι.Σ.Π.Ε. «Γιάννης Βολίκας», Ομάδα Διάσωσης Φωκίδας, Πολιτιστικός Σύλλογος  Δεσφίνας, Σύλλογος Γυναικών Φωκίδας, Σ.Ε.Α. «Οι Άγιοι Ανάργυροι», Σύλλογος «Ελιά», Σώμα Ελληνίδων Οδηγών, Σώμα Εθελοντών για την Υγεία Φωκίδας, Φιλοζωική Ομάδα Φωκίδας) για την υποστήριξη και την συμμετοχή τους στην εθελοντική εβδομάδα που διοργανώθηκε  από τις 20 έως και τις 26 Απριλίου 2015.
Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κα Λένα Παναγιωταρέα από το Volunteer4Greece και την κα Κατερίνα Αγγελοπούλου από το πρόγραμμα Best Buddies Greece που μας τίμησαν με την παρουσία τους και μας μετέδωσαν την χρήσιμη εμπειρία και τις ιδέες τους στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε.
Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο της εθελοντικής εβδομάδας, πραγματοποιήθηκαν δράσεις σε σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από τους συνεργαζόμενους φορείς και συλλόγους.
Συγκεκριμένα, μέσα στην εβδομάδα 20 - 25/4:


  •   έγινε δενδροφύτευση σε συνεργασία με μαθητές του 1ου και του 2ου Νηπιαγωγείου Ιτέας, του Νηπιαγωγείου Κίρρας και του 3ου Δημοτικού, από τη μονάδα προ & επαγγελματικής κατάρτισης της ΕΚΨ&ΨΥ,
  •   ο γιατρός της υπηρεσίας αιμοδοσίας του Γ.Ν.Α. και τα μέλη του Σ.Ε.Α. «Άγιοι Ανάργυροι» ενημέρωσαν τα παιδιά του 1ου Δημοτικού Ιτέας για το τι είναι η εθελοντική αιμοδοσία και πώς γίνεται,
  •  έγινε συζήτηση και βιωματική άσκηση για την έννοια του εθελοντισμού στην υγεία και ευρύτερα, στα παιδιά του 2ου Δημοτικού Άμφισσας, από το Σώμα εθελοντών για την υγεία Ν. Φωκίδας της ΕΚΨ&ΨΥ,
  •   η Φιλοζωική Ομάδα Φωκίδας σε συνεργασία με την Φιλοζωική Ομάδα Άμφισσας ενημέρωσαν τους μαθητές του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου Ερατεινής για τον τρόπο που μπορούμε να βοηθάμε, να φροντίζουμε και να περιποιούμαστε τα αδέσποτα ζώα,
  •   πραγματοποιήθηκε ενημέρωση και ευαισθητοποίηση από τον Αθλητικό Σύλλογο Ιτέας, στο 3ο Νηπιαγωγείο Ιτέας,
  •  τα παιδιά από τα Δημοτικά Σχολεία Δεσφίνας, Κίρρας και Ευπαλίου παρακολούθησαν βιντεάκι σχετικά με την ανακύκλωση και τους νέους καφέ κάδους που θα τοποθετηθούν και συζήτησαν μαζί με τον υπεύθυνο από τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων, σχετικά με αυτά και πως ο καθένας μας μπορεί να βοηθάει ώστε να γίνονται σωστά,
  •  έγινε μάθημα πρώτων βοηθειών και ενημέρωση για την εθελοντική προσφορά, από την Ομάδα Διάσωσης Φωκίδας στο Δημοτικό του Γαλαξειδίου και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Άμφισσας
  •   και τέλος καθαριότητα πραγματοποιήθηκε από το Ειδικό Δημοτικό Άμφισσας και το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ μαζί με τον Κοι.Σ.Π.Ε. «Γιάννης Βολίκας».


Στη συνέχεια την Παρασκευή 24 Απριλίου 2015 πραγματοποιήθηκε ημερίδα με τίτλο «Ο εθελοντισμός ως στάση ζωής» για το ευρύ κοινό, όπου παρουσιάστηκε η δράση των εθελοντικών ομάδων του τόπου μας, καθώς και εθελοντικά προγράμματα που εφαρμόζονται στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως και έχουν δημιουργηθεί ή θα μπορούσαν να δημιουργηθούν παραρτήματα και στο νομό μας.
Τέλος, την Κυριακή 26/6 η Φωκίδα είχε ισχυρή παρουσία στην δράση του  ''Let's do it Greece'' (http://www.letsdoitgreece.org/#homepage) μια ταχέως αναπτυσσόμενη εθελοντική καμπάνια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε παγκόσμια κλίμακα (Lets do it World).
Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας ήταν η ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων για την ιδέα και το πνεύμα του εθελοντισμού. Πιο συγκεκριμένα, είναι μια συνεχή προσπάθεια ανάδειξης της σημασίας του μέσα από τις διάφορες πτυχές του, τις μορφές που παίρνει ή που του δίνουμε εμείς από τις εκάστοτε δράσεις και την προσφορά μας, αλλά και του οφέλους που αποκομίζει ο καθένας μας αρκεί να αποτελέσει γι’ αυτόν στάση ζωής.
Βασικός και απώτερος στόχος είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια κοινή τράπεζα εθελοντών, με στόχο την αλληλεγγύη συλλόγων και φορέων και το κυριότερο την παροχή βοήθειας και υποστήριξης όταν υπάρχει ανάγκη είτε στον συνάνθρωπό μας είτε στην κοινότητα.

17 Απριλίου 2015

Εθελοντική Εβδομάδα 20 - 26 Απριλίου 2015


Το Δίκτυο Συνεργαζόμενων Φορέων για την Υγεία «Ακεσώ» της ΕΚΨ&ΨΥ Ν. Φωκίδας σε συνεργασία με το Δήμο Δελφών, την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας και την υποστήριξη συλλόγων, φορέων και ομάδων του τόπου μας διοργάνώνουν εθελοντική εβδομάδα από τις 20 έως και τις 26 Απριλίου 2015.
Στο πλαίσιο της εθελοντικής εβδομάδας πραγματοποιούνται δράσεις (ομιλίες, βιωματικά, διαδραστικά/ δημιουργικά  παιχνίδια, δενδροφυτεύσεις κ.α.) σε σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από τους συνεργαζόμενους φορείς και συλλόγους[1].
Την Παρασκευή 24 Απριλίου 2015 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με τίτλο «Ο εθελοντισμός ως στάση ζωής» για το ευρύ κοινό και την Κυριακή 26/6 θα συμμετέχουμε όλοι στο ''Let's do it Greece'' (http://www.letsdoitgreece.org/#homepage) μια ταχέως αναπτυσσόμενη εθελοντική καμπάνια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε παγκόσμια κλίμακα (Lets do it World).
Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων για την ιδέα και το πνεύμα του εθελοντισμού. Πιο συγκεκριμένα, είναι μια προσπάθεια ανάδειξης της σημασίας του μέσα από τις διάφορες πτυχές του, τις μορφές που παίρνει ή που του δίνουμε εμείς από τις εκάστοτε δράσεις και την προσφορά μας, αλλά και του οφέλους που αποκομίζει ο καθένας μας αρκεί να αποτελέσει γι’ αυτόν στάση ζωής.


[1] Αθλητικός Σύλλογος Ιτέας, Κινηματογραφική Λέσχη Άμφισσας, Κοι.Σ.Π.Ε. «Γιάννης Βολίκας», Λέσχη «Αύρα» Ιτέας, Ομάδα Διάσωσης Φωκίδας, Πολιτιστικός Σύλλογος  Δεσφίνας, Σύλλογος Γυναικών Φωκίδας, Σ.Ε.Α. «Οι Άγιοι Ανάργυροι», Σύλλογος «Ελιά», Σώμα Ελληνίδων Οδηγών, Σώμα Εθελοντών για την Υγεία Φωκίδας, Φιλοζωική Ομάδα Φωκίδας 








8 Απριλίου 2015

Ενημέρωση από το Κέντρο Ημέρας Παιδιών, Εφήβων & Ενηλίκων Ν. Φωκίδας για τον Αυτισμό

Η 2η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό.  Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ την 1η Νοεμβρίου 2007 και αποφασίστηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου. Στόχος της ημέρας αυτής είναι να ενημερώσει αλλά και να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια Κοινότητα σε θέματα που αφορούν στον αυτισμό ενώ παράλληλα σκοπό έχει να βοηθήσει στην Κοινωνική Ενσωμάτωση των ατόμων με Αυτισμό.
Ο Αυτισμός αποτελεί μια Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή με κύρια ελλείμματα στην κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία. Τα άτομα με αυτισμό παρουσιάζουν περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφορά. Όλα αυτά τα συμπτώματα ξεκινούν να γίνονται πιο εμφανή από την ηλικία των 2 ετών και έπειτα.
Αναφορικά με την αιτιοπαθογένεια του Αυτισμού, τα αίτια ακόμα δεν είναι ξεκάθαρα. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ο αυτισμός έχει ισχυρή γενετική βάση. Παρόλο που ο Αυτισμός είναι μια Διαταραχή που δεν θεραπεύεται, με την έγκυρη και έγκαιρη παρέμβαση που θα λάβει το άτομο και η οικογένεια από ειδικούς Ψυχικής Υγείας,    μπορεί να ενσωματωθεί αρμονικά στην Κοινωνία και να ζήσει αυτόνομα και ισότιμα με τα υπόλοιπα μέλη της Κοινωνίας.
Το Κέντρο Ημέρας Ν. Φωκίδας από τον Νοέμβριο του 2012 που ξεκίνησε να λειτουργεί έχει εξυπηρετήσει 100 οικογένειες και έχει παράσχει 3205 συνεδρίες εξειδικευμένων θεραπευτικών προγραμμάτων Ειδικής Διαπαιδαγώγης, Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας Συμβουλευτικής Γονέων, Ψυχοπαιδαγωγικού. Από τις 100 οικογένειες οι 20 έχουν μέλος που παρουσιάζει Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (Αυτισμό). Σε όλες αυτές τις οικογένειες η  Πολυκλαδική Ομάδα του Κέντρου Ημέρας που αποτελείται από Παιδοψυχίατρο, Ψυχολόγους, Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Εικαστικό Θεραπευτή και Υπεύθυνο Προ-επαγγελματικής Εκπαίδευσης, βρίσκεται δίπλα τους αξιολογώντας τις ανάγκες τους και παρέχοντάς τους τις κατάλληλες θεραπευτικές παρεμβάσεις.
Με αφορμή την σημερινή ημέρα το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Ημέρας Παιδιών, Εφήβων & Ενηλίκων Ν. Φωκίδας θα είναι στη διάθεση των πολιτών της Άμφισσας προκειμένου να τους ενημερώσει για θέματα που σχετίζονται με τον Αυτισμό. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 2265023333.
Το Επιστημονικό Προσωπικό του
Κέντρου Ημέρας Παιδιών, Εφήβων & Ενηλίκων Ν. Φωκίδας

1 Απριλίου 2015

Παμφωκικό Συλλαλητήριο για να μην κλείσει/αποδυναμωθεί ΚΑΜΙΑ δομή του Ε.Σ.Υ. στο νομό Φωκίδας

Το Δίκτυο "Ακεσώ" καλεί όλους τους συνεργαζόμενους φορείς, συλλόγους, ομάδες να είναι εκεί στο Παμφωκικό Συλλαλητήριο που θα γίνει προκειμένου να μην κλείσει/αποδυναμωθεί ΚΑΜΙΑ δομή του Ε.Σ.Υ. στη Φωκίδα! Την Παρασκευή 3 Απριλίου 2015, στις 12.00 στην Πλατεία Κεχαγιά (Άνω Πλατεία), στην Άμφισσα.


Το ζήτημα, βεβαίως, είναι να γίνονται προσπάθειες για την ενδυνάμωση των υπηρεσιών υγείας σε ένα νομό και όχι να παλεύουμε για να μην υποβαθμιστούν. Όχι να θρηνούμε θύματα της κατάστασης αυτής. Εδώ που φτάσαμε ας αναλογιστεί ο καθένας τις ευθύνες του σε αυτό κι ας ενωθούμε όλοι μαζί φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, σύλλογοι, πολίτες για να βελτιωθεί η υφιστάμενη κατάσταση. Το συλλαλητήριο της Παρασκευής ας είναι η αρχή ενός κοινού αγώνα για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας.