Ετικέτες

εσωτερικός διάλογος (129) ψυχική υγεία (83) ευαισθητοποίηση (50) πρόληψη (43) υγεία (41) ΕΚΨ&ΨΥ (38) εθελοντισμός (34) κοινές δράσεις (31) νέα (27) άρθρα (23) αιμοδοσία (21) πρόγραμμα ευαισθητοποίησης (20) Κέντρο Ημέρας (19) σχολεία (18) εφηβεία (17) ευπαθείς ομάδες (16) διάλογος (15) οικονομική κρίση (14) ΚΕΔΜΟΠ (11) δότες μυελού των οστών (11) παιδική ηλικία (10) απόψεις (9) ευχές (9) ενδοσχολική βία (8) εξαρτήσεις (8) θέσεις εργασίας (8) ΚΜΨΥ (6) Κοι.Σ.Π.Ε. (6) αλληλοβοήθεια (6) δήμος (6) εθισμός (6) εργασία (6) οικογένεια (6) προσφορά (6) Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (5) έφηβοι (5) αλληλεγγύη (5) παζάρι (5) ΑμεΑ (4) Κοινωνική Εργασία (4) διαμαρτυρία (4) δικαιώματα ψυχικά ασθενών (4) προσχολική ηλικία (4) υποστήριξη (4) ψύχωση (4) Ειδικό Σχολείο (3) Μ.Ψ.Α (3) Π.Η. Ψυχικής Υγείας (3) αναπτυξιακά προβλήματα (3) ενδοοικογενειακή βία (3) ευάλωτες ομάδες (3) κοινωνικό παντοπωλείο (3) λογοθεραπεία (3) ομάδες γονέων (3) ομάδες ευασθητοποίησης (3) ομάδες εφήβων (3) σεμινάρια (3) στρες (3) σύστημα υγείας (3) DSH - PC (2) student voice (2) Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (2) ΕΕΕΕΚ (2) Ψυχιατρική μεταρρύθμιση (2) άγχος (2) βία (2) γυναίκα (2) δράσεις εκτός Φωκίδας (2) κακοποίηση (2) κατάθλιψη (2) πολιτισμός (2) τέχνη (2) Best Buddies Greece (1) Erasmus+ (1) Δ.Α.Φ. (1) Δίκτυο Φορέων Ψυχικής Υγείας (1) Δίκτυο κατα της Βίας στο Σχολείο (1) Κοινωνικό Σχολείο (1) Π.Ε. Φωκίδας (1) Πριγκίπισσα Χριστίνη (1) Ρομά (1) άποροι (1) δενδροφύτευση (1) διακιώματα παιδιού (1) διαφορετικότητα (1) δικαιώματα παιδιού (1) κοινωνική αναπαράσταση (1) κοινωνικός αποκλεισμός (1) νόμος 3500/2006 (1) ομάδα εργασίας (1) προκαταλήψεις (1) πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα (1) πρόσφυγες (1)

25 Φεβρουαρίου 2016

Εκπαιδευτικό σεμινάριο αλληλεγγύης με θέμα: «Ευαισθητοποίηση Εκπαιδευτικών και Γονέων σε Θέματα Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου»


Το Κέντρο Ημέρας Παιδιών, Εφήβων και Ενηλίκων Ν. Φωκίδας της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας σε συνεργασία με το Δίκτυο Συνεργαζόμενων Φορέων για την Υγεία «Ακεσώ» και τον Κοι.Σ.Π.Ε. Ν. Φωκίδας πρόκειται να υλοποιήσουν σεμινάριο με θέμα «Ευαισθητοποίηση Εκπαιδευτικών και Γονέων σε Θέματα Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου». 
Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, άλλους επαγγελματίες υγείας και γονείς που επιθυμούν να ευαισθητοποιηθούν και να εξοικειωθούν σε θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων. Πρόκειται να έχει διάρκεια τεσσάρων (4) μηνών, από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο 2016 και θα περιλαμβάνει διαλέξεις 90 λεπτών. Οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται ημέρα Πέμπτη ανά δύο εβδομάδες, ώρες 19:00 έως 20:30 στο χώρο του Κέντρου Ημέρας, Σαλώνων 29 στην Άμφισσα.

Πρόγραμμα Σεμιναρίου:

  1. Παιδί με κοινωνικό άγχος. Εκλεκτική Αλαλία. (17.3.2016)
  2. Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος. Κατανόηση και διαχείριση της ιδιαιτερότητας.  (31.3.2016)
  3. Φυσιολογικές αντιδράσεις και Μετατραυματικό stress στο παιδί μετά από σεισμό. (14.4.2016)
  4. Εργασιακό stress στους εκπαιδευτικούς και αποτελεσματική διαχείρισή  του. (12.5.2016)
  5. Διαταραχές του Λόγου και της Ομιλίας. Παρεμβάσεις στη μάθηση και το σχολικό περιβάλλον. (26.5.2016)
  6. Δυσλεξία, Διάσπαση συγκέντρωσης – Υπερκινητικότητα και οργάνωση μελέτης. (9.6.2016)
  7. Μαθητής με Άγχος. Εκπαίδευση για την ορθή διαχείρισή του. (23.6.2016)    
  8. Συμβολή της Αγωγής Ψυχικής Υγείας στην Κοινότητα. Παρουσίαση του Προγράμματος Ομάδων Εφήβων και Εκπαιδευτικών στα σχολεία του Ν. Φωκίδας. (8.7.2016) 

Συντονιστής Προγράμματος: Σύρος Ιωάννης, Παιδοψυχίατρος 

Το πρόγραμμα δεν έχει κόστος συμμετοχής αλλά προτείνεται στους συμμετέχοντες να προσφέρουν τρόφιμα μακράς διάρκειας, τα οποία θα σταλούν σε οργανισμούς που παρέχουν  βοήθεια σε πρόσφυγες. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη γραμματεία του Κέντρου Ημέρας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων για δηλώσεις συμμετοχής και περαιτέρω πληροφορίες στο τηλέφωνο 22650 23333 και στο mail kentrohmerasfoki@gmail.com. 

Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

11 Φεβρουαρίου 2016

Το Δίκτυο «Ακεσώ» εμπνέει τη δημιουργία Δικτύου Φορέων Ψυχικής Υγείας και Επανένταξης σε περιοχές της Αττικής και της περιφέρειας!


Mε βάση το μοντέλο λειτουργίας του Δικτύου «Ακεσώ» ξεκίνησε το Δίκτυο Φορέων Ψυχικής Υγείας και Επανένταξης που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του έργου «Δεσμοί: Ενδυνάμωση & Δικτύωση Φορέων Ψυχικής Υγείας για Βελτίωση Υπηρεσιών στην Κοινότητα» και έχει ως σκοπό τη σωστή ενημέρωση, παραπομπή και δικτύωση των πολιτών με φορείς ψυχικής υγείας, πρόνοιας, κοινωνικής και εργασιακής αποκατάστασης. Παράλληλα, στοχεύει στη διασύνδεση των υπηρεσιών μεταξύ τους προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στην εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ επενδύει και στην επιμόρφωση των εταίρων ώστε να ανταποκρίνονται στην πολυπλοκότητα των σύγχρονων αναγκών.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (Ε.Κ.Ψ. & Ψ.Υ.) που υλοποιεί το πρόγραμμα σε συνεργασία με τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων (Κ.Σ.Δ.Ε.Ο) - «ΕΔΡΑ», την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΑΚΤΑΙΑ, την Πανελλαδική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη (ΠΕΨΑΕΕ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (Π.Ο.Κοι.Σ.Π.Ε.). Το έργο χρηματοδοτείται από τα EEA Grants στο πλαίσιο του προγράμματος "Είμαστε όλοι πολίτες" που διαχειρίζεται το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Το Δίκτυο Συνεργαζόμενων Φορέων για την Υγεία «Ακεσώ» αποτέλεσε μια καινοτόμα υπηρεσία για τα ελληνικά δεδομένα, που ξεκίνησε να λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2010 στο νομό Φωκίδας, με στόχο τη τηλεφωνική υποδοχή, καταγραφή, παραπομπή και παρακολούθηση ψυχοκοινωνικών και προνοιακών αιτημάτων. Αρμοδιότητά του είναι η διαχείριση και διοχέτευση αιτημάτων ψυχοκοινωνικού και προνοιακού χαρακτήρα στους κατάλληλους κάθε φορά φορείς. Δέχεται αιτήματα άμεσα από τους πολίτες που καλούν στην τηλεφωνική γραμμή 22650-23222, και έμμεσα από τους συνεργαζόμενους φορείς. Οι συνεργαζόμενοι φορείς παραπέμπουν στο Δίκτυο «Ακεσώ» όταν κρίνουν πως ένα αίτημα δεν μπορεί να ικανοποιηθεί από τους ίδιους ή για να ικανοποιηθεί χρειάζεται η συνεργασία και άλλων φορέων.

Βασικοί στόχοι του Δικτύου είναι να έρθει ο πολίτης σε επαφή με τον φορέα υγείας που χρειάζεται, να διευκολυνθεί ο συνεργαζόμενος φορέας μέσω της συνέργειας άλλων «συγγενών» φορέων και να καταγραφούν και να αναδειχθούν οι ανάγκες υγείας του πληθυσμού και τα κενά στην παροχή υπηρεσιών υγείας στη Φωκίδα.


Φέτος, συμπληρώνει τον 6ο χρόνο λειτουργίας του με την υποστήριξη της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας στη συνέχιση του έργου του.

Πληροφορίες σχετικά με το Δίκτυο «Ακεσώ» μπορείτε να βρείτε στο ιστολόγιο http://diktyoakeso.blogspot.gr/ ή να απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 2265023222.
 
Για τους φορείς του Δικτύου Φορέων Ψυχικής Υγείας και Επανένταξης, τα νέα Κέντρα Ενημέρωσης και Διασύνδεσης Πολιτών με Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας & Επανένταξης που
λειτουργούν πιλοτικά καλύπτοντας περιοχές της Αττικής και της περιφέρειας μπορείτε να δείτε σχετικά στην σελίδα http://mentalhelpnet.gr/.


10 Φεβρουαρίου 2016

Συμμετοχή Συνεργατών της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας νομού Φωκίδας της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας σε ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχικής Υγιεινής και Νευροψυχιατρικής του Παιδιού: «Το Παιχνίδι ως Διαγνωστικό και Θεραπευτικό μέσο»

Συμμετοχή Συνεργατών της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας νομού Φωκίδας της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας σε ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχικής Υγιεινής και Νευροψυχιατρικής του Παιδιού:

«Το Παιχνίδι ως Διαγνωστικό και Θεραπευτικό μέσο»

Η Ελληνική Εταιρεία Ψυχικής Υγιεινής και Νευροψυχιατρικής του Παιδιού (ΕΕΨΥΝΠ) σε συνεργασία με την Παιδοψυχιατρική Πανεπιστημιακή κλινική, την Μονάδα Αναπτυξιακής και Συμπεριφορικής Παιδιατρικής της Α' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», διοργανώνουν την Εκπαιδευτική Ημερίδα «Το Παιχνίδι ως Διαγνωστικό και Θεραπευτικό μέσο».
 
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016 στο Χωρέμειο Αμφιθέατρο στοΝοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Στόχος της ημερίδας είναι η ανάδειξη της σημαντικότητας του παιχνιδιού ως βασικό εργαλείο για την διαγνωστική διερεύνηση καθώς και τη θεραπευτική παρέμβαση σε ποικίλους κλινικούς πληθυσμούς παιδιών και εφήβων.
Εκ μέρους της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, το παρόν θα δώσουν:
1. H Μαρία Λαζαρίδου, Ψυχίατρος-ψυχοθεραπεύτρια, Επιστημονική Διευθύντρια της Ε.Κ.Ψ και Ψ.Υ,με τον συντονισμό της θεματικής Ενότητας «Θεραπευτικές παρεμβάσεις μέσω του παιχνιδιού και της τέχνης»
2. H Δέσποινα Παπαιωάννου, Εικαστική Θεραπεύτρια, με την ομιλία «Εικαστική θεραπεία και παιχνίδι»,  καθώς και
3. Σύρος Γιάννης, Παιδοψυχίατρος, με την ομιλία «Το παιχνίδι ως θεραπευτικό μέσο στις αγχώδεις διαταραχές»      
 
Θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση, στην οποία θα μετάσχουν επαγγελματίες ψυχικής υγείας, παιδίατροι, εκπαιδευτικοί και άλλοι επαγγελματίες στους τομείς της αγωγής και της υγείας του παιδιού.