Ετικέτες

εσωτερικός διάλογος (129) ψυχική υγεία (83) ευαισθητοποίηση (50) πρόληψη (43) υγεία (41) ΕΚΨ&ΨΥ (38) εθελοντισμός (34) κοινές δράσεις (31) νέα (27) άρθρα (23) αιμοδοσία (21) πρόγραμμα ευαισθητοποίησης (20) Κέντρο Ημέρας (19) σχολεία (18) εφηβεία (17) ευπαθείς ομάδες (16) διάλογος (15) οικονομική κρίση (14) ΚΕΔΜΟΠ (11) δότες μυελού των οστών (11) παιδική ηλικία (10) απόψεις (9) ευχές (9) ενδοσχολική βία (8) εξαρτήσεις (8) θέσεις εργασίας (8) ΚΜΨΥ (6) Κοι.Σ.Π.Ε. (6) αλληλοβοήθεια (6) δήμος (6) εθισμός (6) εργασία (6) οικογένεια (6) προσφορά (6) Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (5) έφηβοι (5) αλληλεγγύη (5) παζάρι (5) ΑμεΑ (4) Κοινωνική Εργασία (4) διαμαρτυρία (4) δικαιώματα ψυχικά ασθενών (4) προσχολική ηλικία (4) υποστήριξη (4) ψύχωση (4) Ειδικό Σχολείο (3) Μ.Ψ.Α (3) Π.Η. Ψυχικής Υγείας (3) αναπτυξιακά προβλήματα (3) ενδοοικογενειακή βία (3) ευάλωτες ομάδες (3) κοινωνικό παντοπωλείο (3) λογοθεραπεία (3) ομάδες γονέων (3) ομάδες ευασθητοποίησης (3) ομάδες εφήβων (3) σεμινάρια (3) στρες (3) σύστημα υγείας (3) DSH - PC (2) student voice (2) Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (2) ΕΕΕΕΚ (2) Ψυχιατρική μεταρρύθμιση (2) άγχος (2) βία (2) γυναίκα (2) δράσεις εκτός Φωκίδας (2) κακοποίηση (2) κατάθλιψη (2) πολιτισμός (2) τέχνη (2) Best Buddies Greece (1) Erasmus+ (1) Δ.Α.Φ. (1) Δίκτυο Φορέων Ψυχικής Υγείας (1) Δίκτυο κατα της Βίας στο Σχολείο (1) Κοινωνικό Σχολείο (1) Π.Ε. Φωκίδας (1) Πριγκίπισσα Χριστίνη (1) Ρομά (1) άποροι (1) δενδροφύτευση (1) διακιώματα παιδιού (1) διαφορετικότητα (1) δικαιώματα παιδιού (1) κοινωνική αναπαράσταση (1) κοινωνικός αποκλεισμός (1) νόμος 3500/2006 (1) ομάδα εργασίας (1) προκαταλήψεις (1) πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα (1) πρόσφυγες (1)

9 Οκτωβρίου 2012

10 Οκτωβρίου 2012 Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας – Ημέρα διαμαρτυρίας εργαζομένων στην Ψυχική Υγεία

Το Δίκτυο Συνεργαζόμενων φορέων για την Υγεία "Ακεσώ" στα πλαίσια του εσωτερικού διαλόγου σας ενημερώνει σχετικά με τη διαμαρτυρία των εργαζόμενων της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας Ν. Φωκίδας. Παρατίθεται το σχετικό κείμενο:
Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας δουλεύοντας μέσα στο πνεύμα της Κοινωνικής – Κοινοτικής Ψυχιατρικής παρέχει υπηρεσίες πρόληψης, περίθαλψης και αποκατάστασης για παιδιά, εφήβους και ενήλικες.
Βασικό χαρακτηριστικό των προληπτικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων είναι ότι αυτές παρέχονται στην κοινότητα. Πιστεύουμε ότι η εξωνοσοκομειακή περίθαλψη (πρωτοβάθμια) θα πρέπει να σηκώνει το ουσιαστικότερο βάρος των υπηρεσιών που έχει ανάγκη ένας πληθυσμός. Το νοσοκομείο και το ψυχιατρείο βοηθούν μόνον όταν συνεργάζονται στενά και εναρμονίζονται με τις προσπάθειες των εξωνοσοκομειακών δομών. Χωρίς αυτές, μοιραία, οι νοσοκομειακές υπηρεσίες  οδηγούν τον πάσχοντα στην ασυλοποίηση.
Οι πόροι της Εταιρίας προέρχονται αποκλειστικά από επιδοτήσεις, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πιο συγκεκριμένα, στην Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας Ν. Φωκίδας λειτουργούν:
o Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Νομού Φωκίδας
Σκοπός της Κινητής Μονάδας είναι η κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού του Νομού Φωκίδας με την παροχή των εξής υπηρεσιών πρόληψης, περίθαλψης, αποκατάστασης των χρόνιων ασθενών και των αποθεραπευθέντων και παρέμβασης στην κρίση, καλύπτοντας όλη την επικράτεια του νομού με κλιμάκια που λειτουργούν σε: Άμφισσα, Ιτέα, Δελφούς, Χρισσό, Γραβιά, Πολύδροσο, Λιδορίκι, Δεσφίνα, Γαλαξίδι, Ερατεινή, Ευπάλιο και (εκτός νομού) Αμφίκλεια.
o  Οι Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Νομού Φωκίδας, που περιλαμβάνουν:
  • Οικοτροφείο ατόμων με Βαριά Νοητική Υστέρηση. Κύριος στόχος είναι η φροντίδα και η αποκατάσταση των ατόμων που φιλοξενεί μέσω της ανάπτυξης των ατομικών, κοινωνικών και εργασιακών τους δεξιοτήτων.
  • 6 Προστατευόμενα διαμερίσματα. Προσφέρουν φροντίδα και περίθαλψη σε χρόνιους ασθενείς που «επαναπατρίστηκαν» από τα Δημόσια Ψυχιατρεία. 
  • Προγράμματα προεπαγγελματικής και επαγγελματικής κατάρτισης Κοι.Σ.Π.Ε, που προωθούν σε εργασιακή απασχόληση άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα.
o Πρακτική – Βοηθητική Ομάδα Εφήβων και Ομάδα Γονέων,
o Λέσχη Ψυχαγωγίας,
o Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας.
Οι  παραπάνω υπηρεσίες δημιουργήθηκαν με σκοπό να συμβάλλουν οργανωμένα και υπεύθυνα στην εφαρμογή των σύγχρονων αντιλήψεων γύρω από την κατανόηση και την θεραπεία των ψυχικών παθήσεων.
Εδώ και μήνες όμως, η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής, στην οποία απασχολούνται 38 εργαζόμενοι, διαφόρων ειδικοτήτων, όπως Ψυχολόγοι, Ψυχίατροι, Παιδοψυχίατροι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Λογοθεραπευτές, στελέχη οικονομικά και διοικητικά κ.α., οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους 30 ασθενείς των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και τα 400 άτομα που παρακολουθούνται από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας εκ των οποίων τα 100 είναι παιδιά, αντιμετωπίζει προβλήματα χρηματοδότησης με αποτέλεσμα την αδυναμία συνέχισης του έργου της.
Τα πράγματα έχουν πάλι φτάσει σε κρίσιμο σημείο: όχι μόνο έχει εξαντληθεί ο κωδικός στον προϋπολογισμό που αφορά σε αυτές τις μονάδες ο οποίος είχε αυθαίρετα περικοπεί τον Ιούνιο στο 50% αλλά η πολιτική ηγεσία δείχνει ν' αποποιείται  των ευθυνών της για την εξεύρεση πόρων ώστε να καταστεί δυνατή η συνέχιση της απρόσκοπτης χρηματοδότησης των μονάδων.
Τρεις και πλέον μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια για την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων για τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας των 216 μονάδων των ΝΠΙΔ αλλά και γενικότερα για την συνέχιση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Αντίθετα, προχωρά σε ανεπίτρεπτα πισωγυρίσματα που θέτουν σε κίνδυνο όλο το όραμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης αλλά και την ίδια την υγεία και την ζωή των ψυχικά πασχόντων.
Σοβαρές βέβαια είναι οι συνέπειες στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον αυτών των ανθρώπων και στην κοινωνία εν γένει σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση. Όλες αυτές οι μονάδες λειτουργούν στη λογική της παροχής κοινοτικής φροντίδας σε ανθρώπους για τους οποίους παλιότερα ως μόνη λύση υπήρχε ο εγκλεισμός σε ίδρυμα. Η οπισθοδρόμηση σε παλιότερες καταστάσεις που έχουν καταδικαστεί απ’ όλους είναι προ των πυλών.
Αν λοιπόν, θεωρείται χρήσιμο το έργο μας στην περιοχή της Φωκίδας, σας καλούμε να μας υποστηρίξετε.
Διεκδικούμε:
·   Ενιαίο Θεσμικό πλαίσιο για όλα τα Ν.Π.Ι.Δ. στην Ψυχική Υγεία.
·  Πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των φορέων.
·   Καμία οικονομική επιβάρυνση στις οικογένειες των εξυπηρετούμενων.
·   Εργασιακή ασφάλεια. Καμία απώλεια θέσης εργασίας. 
Η ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΑΛΛΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ.
ΠΡΟΝΟΙΑ –ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ  ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: