Ετικέτες

εσωτερικός διάλογος (129) ψυχική υγεία (83) ευαισθητοποίηση (50) πρόληψη (43) υγεία (41) ΕΚΨ&ΨΥ (38) εθελοντισμός (34) κοινές δράσεις (31) νέα (27) άρθρα (23) αιμοδοσία (21) πρόγραμμα ευαισθητοποίησης (20) Κέντρο Ημέρας (19) σχολεία (18) εφηβεία (17) ευπαθείς ομάδες (16) διάλογος (15) οικονομική κρίση (14) ΚΕΔΜΟΠ (11) δότες μυελού των οστών (11) παιδική ηλικία (10) απόψεις (9) ευχές (9) ενδοσχολική βία (8) εξαρτήσεις (8) θέσεις εργασίας (8) ΚΜΨΥ (6) Κοι.Σ.Π.Ε. (6) αλληλοβοήθεια (6) δήμος (6) εθισμός (6) εργασία (6) οικογένεια (6) προσφορά (6) Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (5) έφηβοι (5) αλληλεγγύη (5) παζάρι (5) ΑμεΑ (4) Κοινωνική Εργασία (4) διαμαρτυρία (4) δικαιώματα ψυχικά ασθενών (4) προσχολική ηλικία (4) υποστήριξη (4) ψύχωση (4) Ειδικό Σχολείο (3) Μ.Ψ.Α (3) Π.Η. Ψυχικής Υγείας (3) αναπτυξιακά προβλήματα (3) ενδοοικογενειακή βία (3) ευάλωτες ομάδες (3) κοινωνικό παντοπωλείο (3) λογοθεραπεία (3) ομάδες γονέων (3) ομάδες ευασθητοποίησης (3) ομάδες εφήβων (3) σεμινάρια (3) στρες (3) σύστημα υγείας (3) DSH - PC (2) student voice (2) Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (2) ΕΕΕΕΚ (2) Ψυχιατρική μεταρρύθμιση (2) άγχος (2) βία (2) γυναίκα (2) δράσεις εκτός Φωκίδας (2) κακοποίηση (2) κατάθλιψη (2) πολιτισμός (2) τέχνη (2) Best Buddies Greece (1) Erasmus+ (1) Δ.Α.Φ. (1) Δίκτυο Φορέων Ψυχικής Υγείας (1) Δίκτυο κατα της Βίας στο Σχολείο (1) Κοινωνικό Σχολείο (1) Π.Ε. Φωκίδας (1) Πριγκίπισσα Χριστίνη (1) Ρομά (1) άποροι (1) δενδροφύτευση (1) διακιώματα παιδιού (1) διαφορετικότητα (1) δικαιώματα παιδιού (1) κοινωνική αναπαράσταση (1) κοινωνικός αποκλεισμός (1) νόμος 3500/2006 (1) ομάδα εργασίας (1) προκαταλήψεις (1) πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα (1) πρόσφυγες (1)

6 Μαρτίου 2017

«Η πραγματικότητα του έργου του Κέντρου Ημέρας Παιδιών, Εφήβων και Ενηλίκων που διαμένουν στο νομό Φωκίδας»



Το 2012 με σύμπραξη του Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας και της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (Ε.Κ.Ψ&Ψ.Υ.) εγκαθίσταται επί της οδού Σαλώνων το Κέντρο Ημέρας (ΚΗ) παιδιών, εφήβων και ενήλικων που διαμένουν στο νομό Φωκίδας για το οποίο έχει εκδοθεί άδεια λειτουργίας από το Υπουργείο Υγείας από το οποίο χρηματοδοτείται και εποπτεύεται.
Στόχος της σύμπραξης αυτής ήταν να αξιοποιηθεί το επί 10 χρόνια κλειστό κέντρο αποκατάστασης με σκοπό τη βιοψυχολογική αντιμετώπιση ατόμων με αναπηρία. Έτσι, στο πλήρως εξοπλισμένο κτίριο αποφασίστηκε η στέγαση του Κέντρου Ημέρας με στόχο την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ασθενών και η παράλληλη εγκατάσταση των υπηρεσιών αποκατάστασης από το Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας -σχεδιασμός που δεν έχει ολοκληρωθεί- ώστε να υπάρξει πλήρης κάλυψη των αναγκών των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ). Το Μάρτιο του 2016 η Ε.Κ.Ψ.& Ψ.Υ. εκπόνησε ολοκληρωμένη μελέτη για τη δημιουργία πολυδύναμου κέντρου για την εξυπηρέτηση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
Στόχος  της λειτουργίας του  Κέντρου Ημέρας είναι η παροχή υπηρεσιών σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Οι υπηρεσίες σε ενήλικες περιλαμβάνουν, ψυχοκοινωνική στήριξη, πρόληψη, παραμονή των ΑμεΑ στην κοινότητα, αποτροπή της κοινωνικής απομόνωσης, βελτίωση δεξιοτήτων που επιτρέπουν την κοινωνική ενσωμάτωση και αύξηση της ικανότητας να ασκεί τα δικαιώματα του ως πολίτης. Οι υπηρεσίες του ΚΗ απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους που αντιμετωπίζουν: Δυσκολίες Μάθησης – Δυσλεξία, Προβλήματα Λόγου και Ομιλίας, Διαταραχές Συμπεριφοράς, Δυσκολίες Επικοινωνίας και Κοινωνικοποίησης, Δυσκολίες Διάσπασης Προσοχής & Υπερκινητικότητας, Αυτισμό, Ανωριμότητα, Νοητική  Υστέρηση. Το επιστημονικό έργο του ΚΗ αναπτύσσεται σε ατομικό, ομαδικό και κοινωνικό επίπεδο σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς υγείας για τη συνέχεια της φροντίδας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενή.
 Μόνο μέσα στο 2016 το ΚΗ προσέφερε ατομικές συνεδρίες Ειδικού Παιδαγωγικού, Εργοθεραπείας, Λογοθεραπείας, Παιδοψυχιατρικής Εκτίμησης, Ψυχοπαιδαγωγικού προγράμματος και Συμβουλευτικής Γονέων. Σε ομαδικό επίπεδο διενεργήθηκαν: Ομάδα Προ-επαγγελματικής Κατάρτισης, Ομάδα Δημιουργικής Απασχόλησης για Παιδιά, Ομάδα Έκφρασης και Επικοινωνίας, δύο (2) Ομάδες Κοινωνικών Δεξιοτήτων, δύο (2) Ομάδες Εργοθεραπείας, Εκπαίδευση σε χρήση Η/Υ, Ομάδα εκπ/κών δεξιοτήτων, Ομάδα εξέλιξης επικοινωνίας και Πολύωρο Πρόγραμμα για ενήλικες με αυτισμό και αναπτυξιακές διαταραχές το οποίο περιελάμβανε Ομάδα Γυμναστικής, Ομάδα Θεατρικής Αγωγής, Ομάδα Κεραμικής και Ομάδα Κοινωνικών Δεξιοτήτων.
Στο πλαίσιο της Πρόληψης, Αγωγής Κοινότητας υπήρξε συνεργασία με άλλους φορείς υγείας, σχολικές μονάδες, κοινωνικές οργανώσεις, καθώς και με τοπικά  Μ.Μ.Ε. για ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας γύρω από θέματα παιδικής και εφηβικής ψυχολογίας, καταπολέμησης του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού. Επίσης, το προσωπικό του ΚΗ υλοποίησε εκπαιδευτικά σεμινάρια για γονείς και εκπαιδευτικούς σχετικά με την παιδική και εφηβική ψυχολογία.
Στους παρακάτω πίνακες αποτυπώνονται τα κλινικά δεδομένα που αφορούν στο θεραπευτικό και επιστημονικό έργο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που αποστέλλονται στο Υπουργείο Υγείας για την κοστολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και αναρτώνται στο διαδίκτυο (http://www.psychargos.gov.gr, dipsy@moh.gov.gr).
ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ  ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΜΕΡΑΣ

2013
2014
2015
2016
Υποδοχή Νέων Περιστατικών
74
26
44
20
Σύνολο Περιστατικών/Έτος
74
73
91
87
Θεραπευτικές Πράξεις
1.638
2.342
2.959
3.950

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ ΚΕΝΤΡΟY ΗΜΕΡΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ, ΕΦΗΒΩΝ & ΕΝΗΛΙΚΩΝ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2016
ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ
ΑΡΡΕΝ
ΘηΛυ
ΣΥΝΟΛΟ
Παιδιά/Έφηβοι
39
20
59
Ενήλικες
20
8
28



87



ατομικεσ
ομαδικεσ
συνολο
θεραπευτικεσ πραξεισ
3584
366
3950


ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ:





Ειδική Αγωγή
984




Εκπ/ση Κοινωνικών Δεξιοτήτων
49




Εργοθεραπεία
528




Λογοθεραπεία
1232




Παιδοψυχιατρική Εκτίμηση
8




Πρόγραμμα Γυμναστικής
21




Συμβουλευτική Γονέων
246




Ψυχοπαιδαγωγικά
480




Δραματοθεραπεία - Θεατρική Αγωγή
36










ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ:





Ομάδα Γυμναστικής
36




Ομάδα Δημιουργικής Απασχόλησης
78




Ομάδα Εκπαιδευτικών Δεξιοτήτων
57




Ομάδα Εξέλιξης Επικοινωνίας
12




Ομάδα Θεατρικής Αγωγής
36




Ομάδα Κοινωνικών Δεξιοτήτων Ι
33




Ομάδα Κοινωνικών Δεξιοτήτων ΙΙ
114




      Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι μέχρι σήμερα, η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας παρέχει στο νομό Φωκίδας δωρεάν υπηρεσίες που καλύπτουν ένα μεγάλο τμήμα των ψυχιατρικών και παιδοψυχιατρικών αναγκών των κατοίκων, στο πλαίσιο της λειτουργίας των 11 κλιμακίων της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας. Η Ε.Κ.Ψ. & Ψ.Υ. επιδιώκει πρωτίστως την πρόληψη των ψυχικών διαταραχών, την έγκαιρη αντιμετώπισή τους και την κοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Βασικό χαρακτηριστικό των προληπτικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων είναι ότι αυτές παρέχονται στην κοινότητα και διαπνέονται από το πνεύμα και τη φιλοσοφία της Κοινωνικής Ψυχιατρικής. Οι υπηρεσίες είναι χρηματοδοτούμενες αποκλειστικά από το Υπουργείο Υγείας ως εποπτεύουσα αρχή.
Όραμά μας, η προσφορά άρτιων και ολοκληρωμένων υπηρεσιών όχι μόνο στους τομείς της θεραπείας και της αποκατάστασης, αλλά και σ’ αυτούς της εκπαίδευσης, της κοινωνικοποίησης, της επαγγελματικής κατάρτισης και της επαγγελματικής ένταξης και απασχόλησης. Απώτερος στόχος είναι ο πολίτης του νομού Φωκίδας να έχει τις δικές του υπηρεσίες φροντίδας και περίθαλψης στις οποίες να έχει την άνεση να απευθύνεται άμεσα.
Μαρία Λαζαρίδου, Ψυχίατρος, Επιστημονική Διευθύντρια Ε.Κ.Ψ.&Ψ.Υ. και συνεργάτες του Κέντρου Ημέρας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων Ν. Φωκίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια: