Ετικέτες

εσωτερικός διάλογος (129) ψυχική υγεία (83) ευαισθητοποίηση (50) πρόληψη (43) υγεία (41) ΕΚΨ&ΨΥ (38) εθελοντισμός (34) κοινές δράσεις (31) νέα (27) άρθρα (23) αιμοδοσία (21) πρόγραμμα ευαισθητοποίησης (20) Κέντρο Ημέρας (19) σχολεία (18) εφηβεία (17) ευπαθείς ομάδες (16) διάλογος (15) οικονομική κρίση (14) ΚΕΔΜΟΠ (11) δότες μυελού των οστών (11) παιδική ηλικία (10) απόψεις (9) ευχές (9) ενδοσχολική βία (8) εξαρτήσεις (8) θέσεις εργασίας (8) ΚΜΨΥ (6) Κοι.Σ.Π.Ε. (6) αλληλοβοήθεια (6) δήμος (6) εθισμός (6) εργασία (6) οικογένεια (6) προσφορά (6) Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (5) έφηβοι (5) αλληλεγγύη (5) παζάρι (5) ΑμεΑ (4) Κοινωνική Εργασία (4) διαμαρτυρία (4) δικαιώματα ψυχικά ασθενών (4) προσχολική ηλικία (4) υποστήριξη (4) ψύχωση (4) Ειδικό Σχολείο (3) Μ.Ψ.Α (3) Π.Η. Ψυχικής Υγείας (3) αναπτυξιακά προβλήματα (3) ενδοοικογενειακή βία (3) ευάλωτες ομάδες (3) κοινωνικό παντοπωλείο (3) λογοθεραπεία (3) ομάδες γονέων (3) ομάδες ευασθητοποίησης (3) ομάδες εφήβων (3) σεμινάρια (3) στρες (3) σύστημα υγείας (3) DSH - PC (2) student voice (2) Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (2) ΕΕΕΕΚ (2) Ψυχιατρική μεταρρύθμιση (2) άγχος (2) βία (2) γυναίκα (2) δράσεις εκτός Φωκίδας (2) κακοποίηση (2) κατάθλιψη (2) πολιτισμός (2) τέχνη (2) Best Buddies Greece (1) Erasmus+ (1) Δ.Α.Φ. (1) Δίκτυο Φορέων Ψυχικής Υγείας (1) Δίκτυο κατα της Βίας στο Σχολείο (1) Κοινωνικό Σχολείο (1) Π.Ε. Φωκίδας (1) Πριγκίπισσα Χριστίνη (1) Ρομά (1) άποροι (1) δενδροφύτευση (1) διακιώματα παιδιού (1) διαφορετικότητα (1) δικαιώματα παιδιού (1) κοινωνική αναπαράσταση (1) κοινωνικός αποκλεισμός (1) νόμος 3500/2006 (1) ομάδα εργασίας (1) προκαταλήψεις (1) πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα (1) πρόσφυγες (1)

9 Ιουνίου 2017

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2017 «Η ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος σε νερό και γη» Εκδηλώσεις στο νομό Φωκίδας



Στις 15 Δεκεμβρίου 1972, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θέσπισε την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με στόχο να υπενθυμίσει στους κατοίκους του πλανήτη Γη, ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον των οικοσυστημάτων.

Η σημασία του φυσικού περιβάλλοντος για την υγεία του ανθρώπου και γενικά τη διατήρηση του οικοσυστήματος ήταν γνωστή από την εποχή του Ιπποκράτη, ο οποίος με την πρωτοποριακή περιβαλλοντική του πραγματεία περί ανέμων, υδάτων και τόπων έδωσε μεγάλη σημασία στο περιβάλλον. Θέμα αυτής της πραγματείας, είναι οι αντικειμενικές περιβαλλοντικές συνθήκες και  η συσχέτισή τους με την υγεία του ανθρώπου και τις ασθένειες  που εκδηλώνει. 

Στην πραγματικότητα κάθε μέρα, οφείλει να είναι μια μέρα αφιερωμένη στο περιβάλλον, καθώς πλέον αποτελεί κοινή συνείδηση ότι το ανθρώπινο είδος για να επιβιώσει στο εγγύς μέλλον πρέπει να προστατεύσει πρωτίστως το φυσικό περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, ωσάν κόρη οφθαλμών, και να έχει πάντοτε κατά νου ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι η μέγιστη επίδειξη ανθρωπιάς και πολιτισμού.

Στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, εν μέσω άκρατης οικονομικής ύφεσης, κρίσης αρχών και αξιών και των δυσμενέστατων σεναρίων των εξειδικευμένων επιστημόνων για ραγδαίες κλιματικές αλλαγές και στη χώρα μας (ερημοποίηση τεράστιων εκτάσεων της Ηπειρωτικής Ελλάδας, έλλειψη νερού σε νησιά και Ηπειρωτικές περιοχές για ύδρευση και άρδευση, άνοδος της στάθμης της θάλασσας και κατάκλιση πολλών παραλιακών περιοχών της Ελληνικής Επικράτειας), η 5η Ιουνίου αποκτά ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα και μας κρούει τον κώδωνα, ώστε όλοι εμείς (άτομα με αναπηρία ή μη), οι πρόσκαιροι κάτοικοι του πλανήτη Γη, να συμπεριφερόμαστε με σεβασμό και φειδώ σε όλες τις δραστηριότητες της καθημερινής μας ζωής. Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, διοργανώνονται κάθε χρόνο, σε ολόκληρο τον πλανήτη χιλιάδες εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση και την αφύπνιση της περιβαλλοντικής μας συνείδησης.

Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες δείχνουν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, τη διάσωση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή. Υποστηρίζοντας και ενισχύοντας την τάση αυτή, η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας νομού Φωκίδας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Προ & Επαγγελματικής Κατάρτισης, διοργανώνει κάθε χρόνο εκδηλώσεις – δράσεις στο νομό Φωκίδας. Αφορμή για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων – δράσεων αποτελεί η συνεργασία του φορέα με την κοινότητα, τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων, τον Δήμο Δελφών, την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας και τους συνεργαζόμενους φορείς (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Άμφισσας, Δασαρχείο Άμφισσας κ.α.).

Στις 19 Μαΐου 2017 η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας Νομού Φωκίδας, διοργάνωσε δενδροφύτευση στο ΤΕΙ Άμφισσας,  μαζί με το Δήμο Δελφών και τους μαθητές της Γ΄ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας, όπου φυτεύτηκαν δένδρα στους περιμετρικούς χώρους του ΤΕΙ.

Επίσης, καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους, παρακολουθούμε και συμμετέχουμε σε εκπαιδευτικά προγράμματα και ημερίδες, που οργανώνονται από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Άμφισσας.

Οι ομάδες στόχου επιλέγονται με άξονα τη μεγαλύτερη δυνατή ευαισθητοποίηση και την καλύτερη ενημέρωση γύρω από το περιβάλλον και τη θετική επίδραση της επαφής και ενασχόλησής μας με αυτό στην ψυχική μας υγεία μέσα από τη συμμετοχή σε δράσεις.

Η αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης είναι μείζονος σημασίας ζήτημα για την επικράτηση της πράσινης ανάπτυξης και την αλλαγή, επί της ουσίας, του πολιτισμού της καθημερινότητας.


Με εκτίμηση,

Γεωργία Ν. Γεωργίου

Τ.Ε. Δασοπόνος

Υπεύθυνη Προ & Επαγγελματικής Κατάρτισης

της Ε.Κ.Ψ.&Ψ.Υ Νομού Φωκίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια: